Mintavétel

A megrendelő kérésére laboratóriumunk munkatársa a minta típusától függetlenül elvégzi a szakszerű helyszíni mintavételt. Amennyiben a mintavételt a megrendelő végzi, javasoljuk, hogy a laboratóriummal való előzetes egyeztetés után, az alábbi alapelveket követve járjon el.

Talajminták esetében általában kb. 5-20 cm-es mélységből (gyökérzónából) vegyen közelítőleg 1 kg-nyi mintát, majd azt egyértelmű azonosítóval ellátva, tiszta, lezárt zacskóban juttassa el laboratóriumunkba, lehetőleg a mintavételt követő 1-2 napon belül. Nagyobb mintavételi terület, illetve az AKG programban vizsgálandó talajok mintázása esetén az AKG talajmintavételi segédlet alkalmazását javasoljuk.

Vízmintavételkor 1,5-2 literes – előzőleg a mintával többször átöblített – műanyag ásványvizes palackot töltsön színültig a mintával, szorosan zárja le, és még a mintavétel napján jutassa el a laboratóriumba. Amennyiben erre nincs lehetőség, a mintát mindenképpen hűtve, de ne fagyasztva tárolja. Ivóvíz mintavétel esetében kérjük, kövesse a segédletben leírtakat.


Növényminták vizsgálatához az esetek döntő többségében célszerű több növényről átlagmintát venni. A vizsgálandó növényi részeket gyűjtse tiszta zacskóba, és ha lehetséges még a mintavétel napján adja át a laboratóriumnak. Az AKG programban előírt levélanalízishez szükséges minta begyűjtését az AKG növénymintavételi segédlet szerint végezze.

Egyéb típusú minták esetében kérjük, egyeztessen előzetesen munkatársainkkal.